Trouwen

Trouwen op het Bildt

" "

Wilt u trouwen? Dan kunt u uw huwelijk bij de gemeente laten voltrekken en inschrijven. 

Voordat u kunt trouwen moet u dit eerst melden bij de gemeente. Bij een huwelijk wordt dit ook wel "in ondertrouw gaan genoemd".  Dat heet ‘aangifte doen’. De ondertrouw of melding is één jaar geldig. U moet minimaal veertien dagen voor de huwelijksdatum in ondertrouw zijn gegaan. U kunt aangifte van uw huwelijk doen in de gemeente waar u wilt trouwen. Daarvoor moet minimaal een week van te voren een afspraak worden gemaakt. Woont u niet in Nederland en heeft u of uw partner wel de Nederlandse nationaliteit? Dan moet u aangifte doen bij de gemeente Den Haag. 

Trouwbrochure

In deze uitgebreide trouwbrochure (453.23 KB)(Lees voor) vindt u alle belangrijke informatie die u nodig heeft om te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. U kunt de brochure ook ophalen op het gemeentehuis.

" "

Wanneer mag u trouwen?

 • U mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben;
 • U moet meerderjarig zijn. Dit betekent dat u 18 jaar of ouder moet zijn.
 • Er mag geen te nauwe bloedband zijn. Broers en zussen kunnen bijvoorbeeld niet met elkaar trouwen; neven en nichten wel;
 • Als u onder curatele staat, dan heeft u toestemming van de curator nodig en in sommige gevallen van de rechter;
 • Bij uw huwelijk heeft u getuigen nodig. Wettelijk moeten dat er in ieder geval twee zijn, maar het mogen er ook drie of vier in totaal zijn.

Buitenlandse documenten?

In de volgende gevallen zijn buitenlandse documenten vereist die eerst door ons moeten worden beoordeeld:

 • U (of uw partner) bent in het buitenland geboren;
 • U (of uw partner) hebt (tijdelijk) in het buitenland gewoond;
 • U (of uw partner) bent eerder gehuwd geweest en het huwelijk is in het buitenland door echtscheiding of overlijden ontbonden.

Is één (of meerdere) van deze situaties van toepassing neem dan contact met ons op. Wij kunnen u dan vertellen welke documenten u nodig hebt en waaraan deze documenten moeten voldoen. Houdt u er rekening mee dat het verkrijgen van documenten soms wel maanden kan duren.

Wat hebben wij van u nodig?

 • Het formulier “Melding voorgenomen huwelijk” of "Melding geregistreerd partnerschap".
  Het ingevulde en ondertekende formulier kunt u opsturen naar de afdeling burgerzaken van de gemeente het Bildt. Na ontvangst nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak.
 • Geldig legitimatiebewijs van beide partners.
 • Kopie legitimatiebewijs van de getuigen.

Wat zijn de kosten?

Een overzicht voor de kosten vindt u op de tarievenpagina.

Trouwlocaties

U kunt in onze gemeente op meerdere locaties trouwen. Dat kan natuurlijk op het gemeentehuis. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. U vindt hieronder een overzicht van de prachtige locaties.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over de huwelijksvoltrekking kunt u contact opnemen met één van onze medewerkers via telefoonnummer (0518) 409234. U kunt ons ook mailen via: info@hetbildt.nl.